Skip to main content

Nieuwbouwwoningen zijn buiten het bereik van veel huishoudens gekomen. Ook in de MRA lukt het nauwelijks meer om voor middeninkomensgroepen betaalbare koopwoningen onder de 355.000 euro te bouwen. Gemeenten proberen met tijdelijke kortingen nieuwbouw voor deze groep toch bereikbaar te maken. Welke initiatieven worden er in de MRA genomen en wat krijg je voor dat bedrag in de stad of regio?

Sabrina van Winden in haar ‘smart tiny loft’ van 24 m2 op het Cruquiuseilad, Amsterdam Oost.

Sabrina van Winden (30) was het samenwonen met twee huisgenoten in een sociale huurwoning na een aantal jaren beu. Maar ze dacht niet dat ze in haar eentje in Amsterdam een eigen woning zou kunnen kopen. Totdat haar oog op Funda op een advertentie viel voor een smart tiny loft op het Cruquiuseiland. Voor iets minder dan twee ton inclusief 50-jarige afkoop van erfpacht kon ze een appartement van 24 vierkante meter krijgen die door zijn slimme indeling en multifunctionele meubilair veel ruimer aan bleek te voelen dan de grotere studio waar ze ooit had gewoond. Ze voldeed ook aan de eis dat kopers tussen de 20 en 35 jaar moesten zijn en een maatschappelijk beroep in de stad hebben. Na een korte periode op de wachtlijst kwam het verlossende telefoontje en werd ze eigenaar van het appartement waar ze inmiddels alweer twee maanden woont.

Sabrina is vooral enthousiast over de vele opbergkasten onder de met houten latjes weggewerkte hoogslaper. Ook de verrijdbare keukenwand, die extra vierkante meters oplevert als er niet wordt gekookt vind ze erg fijn. “Bij mijn verhuizing vroeg ik mij af hoe ik alle spullen op zou kunnen bergen. Maar dat bleek geen enkel probleem. Mijn tv kon ik op de verrijdbare achterwand van de keuken hangen. En dankzij het verwarmingselement boven de entree is het hier altijd aangenaam warm.” Totdat ze met haar vriend gaat samenwonen ziet ze zichzelf nog wel op deze plek wonen. “Het is een leuke locatie en de woning voelt erg comfortabel aan. Er is niets dat ik mis.”

Alleen een studio nog haalbaar

Voor singles als Sabrina die in de stad willen wonen en meer dan 8.000 euro per vierkante meter voor hun woning kunnen neerleggen, kan een Smart Tiny Loft een uitkomst zijn. Wie samenwoont of kinderen heeft, zal op zoek zijn naar meer vierkante meters en dan schieten de prijzen in Amsterdam en de regio al snel voorbij de betaalbaarheidsgrens. Demissionair minister De Jong heeft die grens eerder in zijn Nationaal programma Betaalbaar Wonen op 355.000 euro gelegd.

Middeninkomens kunnen op Zeeburgereiland hooguit een studio van 40 m2 kopen

In opdracht van de gemeente Amsterdam onderzocht adviesbureau Rigo op welke manier middengroepen met een bruto jaarinkomen tussen 45.000 en 70.000 euro voor dit bedrag in de hoofdstad aan een nieuwbouwwoning kunnen worden geholpen. De uitkomst: op een centraal gelegen nieuwbouwlocatie als het Zeeburgereiland kunnen ze zonder ondersteuning hooguit een studio van 40 vierkante meter kopen. In een goedkoper stadsdeel als Zuidoost is voor de hogere middeninkomensgroepen ook een woning van 64 vierkante meter bereikbaar, maar voor een gezin is dat nog steeds erg krap.

Speciale regelingen

Gestegen bouwprijzen en rente maken het steeds lastiger om voor middengroepen te bouwen. De enige manier om de spreekwoordelijke onderwijzer, politieman of verpleger aan een nieuwbouw eengezinswoning in de koopsector te helpen, is de woning aan te bieden onder de marktwaarde via een speciale regeling. De gemeente heeft daarbij volgens Rigo keuze uit drie kansrijke instrumenten. Zo kan het stadsbestuur bij ontwikkelaars en corporaties een koopvariant stimuleren met uitgestelde betaling van een deel van de marktwaarde, zoals KoopStart of Kopen naar Wens. De gemeente kan zelf de koper ook een korting op de erfpachtcanon geven of afkoop ervan uitstellen tot de woning wordt doorverkocht. En voor specifieke projecten is er nog de Starterslening die kan worden toegespitst op het betaalbare segment.

bron bericht: KoopStart-regeling favoriet bij gezinswoningen | NUL20

Meer informatie over ons

Project Cruquiuseiland